Welkom in Nederland, achter de tralies (1998)
Wie wat bewaart,
heeft wat! (april 1997)
Steeds meer gevangenissen (oktober 1996)
Vluchtelingen: toen
en nu. Kristallnacht herdenkingen in het teken van het vreemdelingenbeleid (december 1995)
Toespraak bij de Kristallnachtherdenking
in Groningen (11 November 1995)
Voormalig vreemdelingenbegeleidster
Anta van Bohemen: "Je bereikt niks met zo'n gevangenis" (oktober 1995)
Hans van Duijn is voorzitter van
de Nederlandse Politie Bond.
In diverse media heeft hij zich uitgesproken over
de nutteloosheid van vreemdelingenbewaring (oktober 1995)
Coen Oosterveld: "Komst verwijderingscentrum
geen oplossing werkloosheid Oost-Groningen" (oktober 1995)
"De zwarte kant van Nederland"
Interview met Ad van der Maden
van de ABVA-KABO (oktober 1995)
Hellevoetssluis
Een vooroorlogse boodschap voor Ter Apel! (oktober 1995)
|
|
oktober 1995
"Opsluiten is een nep-oplossing"
Hans van Duijn is voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. In diverse media heeft hij zich uitgesproken over de nutteloosheid van vreemdelingenbewaring.
Van Duijn: "Het opsluiten van uitgeprocedeerden en illegalen is een nep-oplossing. Het sluiten van de grenzen zoals de Schengen-akkoorden voorschrijven is onzin, het is een schijnoplossing. Als men het ergens slecht heeft laat men zich niet tegenhouden. Immigratie blijft bestaan, maak je de regels scherper, dan komen er juist meer illegalen. De overheid zet dan weer meer politie in. Als we uitgeprocedeerden en illegalen dan gaan oppakken en gevangen zetten, dan zadelt de overheid politie en bewakers met een menselijk drama op. Opsluiten leidt tot meer bewakers en politie en tot meer gesloten inrichtingen. Als we meer cellen bouwen dan eindigen we in een politiestaat en dat willen we niet, dat is geen oplossing.
In welke richting gaat een oplossing dan wel?
"Een eerlijke verdeling tussen Noord en Zuid over de wereld is een oplossing."
Maar is dat niet een oplossing die ver weg is? Wat dan in de tussentijd?
"Nee, op zich is die oplossing niet ver weg, we moeten eerlijk delen. Maar mensen hier moeten dan wel inleveren en dat wil men niet. Een oplossing heeft met het volgende te maken:
We moeten de aantrekkingskracht van Europa verminderen en tegelijk de aantrekkingskracht van de herkomstlanden helpen vermeerderen. Velen willen toch in hun eigen omgeving aan de slag."
Hoe moet je die verschillen in welvaart, bijvoorbeeld tussen Europa en het Afrikaanse continent dan oplossen?
"Het laat zich vergelijken met water, dat stroomt altijd van hoog naar laag. Dus moeten we zien te nivelleren. Hier in het Westen denken we niet na over de gevolgen die ons beleid heeft en ook in het verleden had. Dat is de fout van de geschiedenis. Een gevolg van wat we ondernomen hebben is dat men hierheen komt. Dat kan zijn door honger, dorst, economische omstandigheden. De consequenties van het beleid worden niet overzien."
Sommige mensen denken dat een verwijderingscentrum misschien wel een deel van dé oplossing is voor het immigratievraagstuk?
"Zolang er niet een ‚chte oplossing is in bijvoorbeeld landen van herkomst, mag je hier zeker geen mensen vastzetten; als er een échte oplossing was dan zou tijdelijk vastzitten niet zo'n punt hoeven zijn."
Diverse politici hebben zich akkoord verklaard met het verwijderingscentrum. Wat vindt u daar van?
"Er zijn nauwelijks protestgeluiden vanuit Den Haag gekomen. Dat komt onder andere door het Bolkestein-sfeertje. Den Haag steekt zijn kop in het zand, het is struisvogelpolitiek. Politici denken niet over oplossingen op lange termijn na. Men denkt dat een gevangenis weer even een oplossing is, dat is niet ver vooruit gedacht. De politiek zal overigens nooit zo'n gevangenis in Den Haag neerzetten maar ver weg, in Ter Apel bijvoorbeeld."
Wat vindt u van het verwijderingscentrum?
"Je creëert een soort land in een land als je gevangenissen en cellen bouwt. Je sluit Nederland af van z'n omgeving, je spert er prikkeldraad omheen en sluit mensen verder uit."
Heeft u de indruk dat Nederland een zeker economisch belang heeft bij de aanwezigheid van illegalen?
"Nee, niet in z'n algemeenheid; er werken illegalen maar slechts een klein deel van de economie drijft op illegalen. Zoals C & A, dat profiteert van de illegale naaiateliers.
Illegale mensen zijn hier en dragen belasting en premies af, terwijl ze er eigenlijk niet mogen zijn."
Wat moet je dan met mensen die hier zijn terwijl ze er niet mogen zijn?
"Je moet ze gewoon socialiseren in de maatschappij. Anders dreigen ze in handen gespeeld te worden van het criminele circuit. Uiteindelijk hebben ze niet zo veel te verliezen en zijn ze een gemakkelijke prooi voor deze tak. Er kan bij totaal perspectieflozen ook een normverschuiving plaatsvinden."
Heeft u de indruk dat in dit soort Huizen van Bewaring zoals straks in Ter Apel ook criminelen zitten?
"Ik denk niet dat er veel criminelen tussen zitten, er zal er eens eentje wat gedaan hebben. Strafbare feiten worden in een strafgevangenis afgehandeld. Het kan ook zijn dat er vluchtelingen vastgezet worden die verkeerd gedrag tonen, bijvoorbeeld agressief zijn in het opvangcentrum."
Wat verstaat de overheid onder 'technisch moeilijk uitzetbaar of technisch niet verwijderbaar'?
"Dat zal veelal betekenen dat het land van herkomst liever geen vluchtelingen terugneemt, die het land eerder juist verlieten."
Zou u ooit gaan werken in een verwijderingscentrum?
"Ik zou daar niet kunnen werken vanuit mijn functie."
Maar fictief, stel er is een vacature?
"Moeilijke vraag; misschien wel om in menselijk opzicht nog iets te kunnen doen voor mensen."
Maar je voert beleid uit, je zult de bewakersrol moeten vervullen?
"Ja, maar als we geen mensen als bewakers hadden zou alles electronisch kunnen worden bewaakt. Je kunt dus toch ook een menselijk gezicht aan dit soort werk geven."
|