Welkom in Nederland, achter de tralies (1998)

Wie wat bewaart, heeft wat! (april 1997)

Steeds meer gevangenissen (oktober 1996)

Vluchtelingen: toen en nu. Kristallnacht herdenkingen in het teken van het vreemdelingenbeleid (december 1995)

Toespraak bij de Kristallnachtherdenking in Groningen (11 November 1995)

Voormalig vreemdelingenbegeleidster Anta van Bohemen: "Je bereikt niks met zo'n gevangenis" (oktober 1995)

Hans van Duijn is voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. In diverse media heeft hij zich uitgesproken over de nutteloosheid van vreemdelingenbewaring (oktober 1995)

Coen Oosterveld: "Komst verwijderingscentrum geen oplossing werkloosheid Oost-Groningen" (oktober 1995)

"De zwarte kant van Nederland" Interview met Ad van der Maden van de ABVA-KABO (oktober 1995)

Hellevoetssluis Een vooroorlogse boodschap voor Ter Apel! (oktober 1995)



oktober 1995

"Komst verwijderingscentrum geen oplossing werkloosheid Oost-Groningen"

Wethouder uit Pekela pleit voor structurele maatregelen

Groningen is met zijn bodemschatten en vruchtbare landbouwgrond ‚‚n van de rijkste provincies van Nederland. Toch is Oost-Groningen de afgelopen jaren getroffen door bedrijfssluitingen, reorganisaties en verlies van vele honderden arbeidsplaatsen. Reorganisaties in de kartonindustrie, de voortslepende afslankingsoperatie bij AVEBE, de sluiting van de rendabele MB-spellenfabriek door de Engelse concerndirectie en de sluiting van het NAVO-depot in Ter Apel zijn de belangrijkste. De bedrijfssluitingen en reorganisaties hebben ertoe geleid dat er voor velen nog steeds geen perspectief is op vervangende werkgelegenheid. Daarom trekken nog steeds veel mensen weg uit de regio naar andere delen van het land, op zoek naar werk. Met de sluiting van het NAVO-depot is duidelijk geworden dat militaire activiteiten geen basis kunnen vormen voor een gezonde economische ontwikkeling in Oost-Groningen. De vervangende werkgelegenheid die nu door het Ministerie van Justitie wordt geboden in de vorm van een verwijderingscentrum voor vluchtelingen, is in dit verband ook een lapmiddel.

Voor het scheppen van werkgelegenheid in Oost-Groningen zijn structurele maatregelen nodig, niet het openen van een verwijderingscentrum voor vluchtelingen of een militair oefenterrein. Structurele maatregelen zijn bijvoorbeeld een betere ontsluiting en bereikbaarheid van Oost-Groningen (openbaar vervoer), verbetering van de infrastructuur en het stimuleren van bedrijvigheid die aansluiten bij de sterke kanten van de regio. Sterke kanten zijn bijvoorbeeld de recreatie in en rondom Westerwolde, de ontwikkeling en toepassing van nieuwe gewassen in de landbouw en de ontwikkeling van verwerkende industrie daarvoor. Daarnaast moet er onderzocht worden welke mogelijkheden het achterland, Duitsland, Scandinavi‰ en de Oost-Europese landen, kunnen bieden.

Eén van de nieuwe gewassen die voor de regio een belangrijke stimulans voor de werkgelegenheid kan zijn, is de hennepteelt ten behoeve van onder andere de papierindustrie. Een actief optreden van de rijksoverheid is ter bevordering van deze bedrijfstak is hard nodig. Hennep is een uitermate goed voorbeeld van een produkt dat in de landbouw op milieuvriendelijke wijze verbouwd kan worden en waar geen overschotten van zijn. Bovendien kan hennep in vele produkten toegepast worden, van kleding tot meubelplaten en papier. Braakliggende grond kan weer in cultuur gebracht worden en de hennep kan als grondstof dienen voor verwerkende industrie in de regio, zoals bijvoorbeeld door de verwerkingsfabriek Hempflax.

Het zal duidelijk zijn dat het verwijderingscentrum en eventueel een militair oefenterrein in de regio geen structurele werkgelegenheidsmaatregelen zijn. De rijksoverheid scheept, zoals in het verleden ook vele malen is gebeurd, de bevolking van de veenstreek (het Noorden) af met economische lapmiddelen die geen werkelijke oplossingen zijn voor de hoge werkloosheid in de regio. Voor een structurele ontwikkeling van de regio moeten de miljarden van de rijksoverheid gestoken worden in bedrijvigheid die aansluit bij de sterke kanten van Oost-Groningen. Met de komst van het verwijderingscentrum in Ter Apel worden werkzoekenden en vluchtelingen tegen elkaar uitgespeeld. Door het uitblijven van structurele werkgelegenheidsmaatregelen zijn uiteindelijk alle betrokkenen de dupe.

Coen Oosterveld, Wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Pekela.
zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish