Inleiding

oktober-november

augustus-september

juni-juli

april-mei



november 1996

OKTOBER

01 - 10 - 1996
John van Tilborg van de Stichting Inlia zegt dat er ongeveer tien vluchtelingen bij particulieren zijn ondergebracht. Zij worden niet voor Justitie verborgen gehouden, maar worden opgevangen om te voorkomen dat ze in de illegaliteit of in de prostitutie belan- den.

02 - 10 - 1996
Een twee maanden zwangere Liberiaanse vrouw is ziek. De centrumarts dient de vrouw drie injecties toe, hoewel de vrouw hem meldt dat ze van haar gynaeco-loog geen medicijnen mocht gebruiken. Later blijkt dat de foetus is gestorven. De dood van het kind zou hiermee in verband kunnen staan.
De vrouw constateert dit bij het laten maken van een echografie. Die echografie heeft ze moeten afdwingen bij de centrumarts die haar aanvankelijk niet wil doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Bij terugkeer in het Vc wil het echtpaar direct met de centrumarts spreken, hetgeen geweigerd wordt. Door bemiddeling van buitenaf wordt geregeld dat de vrouw kan worden opgenomen in een ziekenhuis, waar ze behandeld wordt door een collega van haar gynaeco-loog. Ze vertelt later door de marechaussee hard te zijn gekneveld op het moment dat ze eist de centrum-arts te spreken te krijgen. Het echtpaar wordt direct overgeplaatst naar een regulier AZC.

04 - 10 - 1996
"Eerst werkten we met vrachtwagens, nu met mensen", zegt een medewerker van het verwijdercentrum Ter Apel bij de uitreiking van een certificaat.
"Heel wat mensen denken ten onrechte dat er in Ter Apel veel onhandelbare personen zitten. Nou, ik kan zeggen dat deze vluchtelingen vaak vriendelijker zijn dan wie ook. Regelmatig eten we met ze en praten we heel prettig over allerlei zaken", zegt een administratief medewerker van het centrum.

07 - 10 - 1996
Een vluchteling uit Zuid-Afrika wordt gedwongen opnieuw vingerafdrukken te geven voor uitreis-papieren. Hij moet vingerafdrukken laten maken voor een document waar dit keer geen land/nationaliteit op vermeld staat. Hij weigert dat. Een vorige maal stond het land op zo'n document vermeld. Justitie heeft bij zijn aankomst op Schiphol twee jaar terug zijn bagage met documenten in beslag genomen maar is die bagage kwijtgeraakt.
Zuid-Afrika weigert hem terug te nemen zonder documenten. De man wil wel meewerken aan uitzetting, maar niet aan een carte-blanche document voor elk willekeurig land.
Enkele dagen later hoort hij dat hij naar Zimbabwe wordt uitgezet. Hij constateert bij presentatie bij de Zimbabwaanse autoriteiten dat er voor hem een vals paspoort is gemaakt, met een andere naam en geboortedatum. Hij wil best naar Zimbabwe maar wil niets met een vals paspoort te maken hebben. Hij is bang dat deze documenten op deze manier voor alle mogelijke presentaties bruikbaar zijn.

08 - 10 - 1996
Een Russisch gezin, ouders met twee kinderen horen dat ze de dag erna worden uitgezet naar Rusland. Ze proberen twee keer tevergeefs te vluchten. Middernacht worden ze van hun bed gelicht en door de mare-chaussee meegenomen.

10 - 10 - 1996
Het Liberiaanse echtpaar spant met hun advocaat een procedure aan tegen de centrumarts van het Vc.

De meeste bewoners hebben geen vertrouwen in die arts. Ze voelen zich niet begrepen en hij weigert hen door te verwijzen voor specialistische hulp. Verder zeggen de vluchtelin- gen dat hij alle klachten behandelt met louter kalmeringsmiddelen en pijnstillers.

11 - 10 - 1996 De Bezoekersgroep Groningen, die uitgeprocedeerde asielzoekers in het Vc Ter Apel hulp en ondersteuning biedt, is de toegang tot het centrum ontzegd. Directeur Jan Mulder heeft dit de Bezoekersgroep per brief laten weten. De reden dat hij de toegang ontzegt aan de groep is dat de groep in een publicatie in het Nieuwsblad van het Noorden heeft geschre- ven dat zij het beleid op alle vlakken wil bestrijden.

Mevrouw Schmitz schrijft een brief gedateerd 8 oktober aan de Tweede Kamer over het eerste half jaar dat Vc Ter Apel open is. Van de 208 uitgeprocedeerde vluchtelingen die tot eind augustus naar Ter Apel moesten, zijn er 96 nooit aangekomen. Daarnaast zijn er nog eens 38 vluchtelingen nadat ze wel in Ter Apel waren aangekomen met onbekende bestemming verdwenen. Uiteindelijk hebben 18 vluchtelingen Nederland verlaten. Zes asielzoekers zijn terug-geplaatst in een asielzoekerscentrum en 4 zijn er opgesloten in een Huis van Bewaring.

14 - 10 - 1996
Een Iraniër wordt door de marechaussee meegenomen onder het mom van een presentatie bij de Iraanse ambassade. Hem wordt gezegd dat hij daarna zal terugkeren in het Vc.
Even later worden zijn spullen opgehaald. Hij blijkt te zijn overgebracht naar Huis van Bewaring Zwolle omdat hij op de ambassade niet voor vrijwillige terugkeer naar Iran heeft getekend. Het Autonoom Centrum zoekt tevergeefs contact met deze jongen in detentie. Er komt geen antwoord.

Weer een gedumpte, dit keer een Rwandees.

De vluchteling uit Zuid-Afrika zakt 's nachts in elkaar. De volgende ochtend vroeg wordt hij opgehaald door de marechaussee voor presentatie bij de Zimbab-waanse ambassade te Brussel. Er wordt geen rekening mee gehouden dat hij ziek is. Hij krijgt geen tijd om te eten en krijgt de rest van de dag ook niets te eten of te drinken. De marechaussee zit ondertussen later die dag lekker te lunchen. De vluchteling ziet dat hij gepresenteerd wordt met valse documenten: wel zijn foto maar andere personalia, een andere naam en geboortedatum. Hij meldt dat aan het ambassade-personeel. De marechaussee zegt daarop dat hij een heel lastige klant is die al voor veel moeilijkheden heeft gezorgd in het Vc Ter Apel. Hij blijft zich ziek voelen en vraagt ambassadepersoneel om aspirine. De mare- chaussee zegt dat als hij niets met deze ambassade wil hij ook geen aspirine van ze moet aannemen. De marechaussee zegt tegen hem, zo blijkt later, dat hij op straat gezet zal worden omdat hij niet wil meewerken aan uitzetting. Bij terugkeer in het Vc wil hij de centrumarts zien, hij is uitgeput. De arts wordt gebeld en meldt dat hij er pas de volgende dag weer is. De vluchteling moet het met pijnstillers doen. Door derden wordt hij naar een dorpsarts gebracht, die hem verder helpt. Hij blijkt een infectie aan de lymfeklieren te hebben.

15 - 10 - 1996
In een interview zegt directeur Mulder dat hij zich stierlijk ergert aan het negatieve beeld waaronder het centrum lijdt. "Incidenten zullen in het verwijder-centrum altijd voorko- men, ook in een gewoon asielzoekerscentrum," zegt hij.

16 - 10 - 1996 Een Chinese vluchteling wordt voor uitzetting weggebracht. Hij heeft geen ouders meer, is ook alleen in Nederland.
De vluchteling uit Zuid-Afrika wordt bij de IND geroepen waar diezelfde marechaussee die hem de dag daarvoor naar de Zimbabwaanse ambassade bracht ook blijkt te zitten. Deze scheldt hem uit omdat hij bij die ambassade geen formulieren ondertekende. Er rest maar één mogelijkheid voor hem zeggen ze. Ze dreigen hem op straat te dumpen.

18 - 10 - 1996
Een Iraans gezin met drie kinderen is ondergedoken.

19 - 10 - 1996
In een interview zegt de heer Baljon, hoofd unit verwijdering IND, dat er enkele duizenden uitge-procedeerde asielzoekers zijn die zoals men zegt technisch en beleidsma- tig moeilijk te verwijderen zijn.
Over de klacht tegen de centrumarts over de dood van de foetus van het Liberiaanse echtpaar in het Vc zegt Baljon, dat de mensen eigenlijk tegen de arts zeggen dat hij zijn werk niet doet 'zoals ik wil dat jij het doet.'
Verder betoogt hij dat zieke asielzoekers namelijk niet mogen worden uitgezet, volgens de wet. De klachten moeten wel worden onderzocht, maar zolang ze niet zijn bewezen staat Baljon achter de centrumarts.
Baljon besluit zijn verhaal met de opmerking dat, als alle kritiek die naar buiten komt gegrond was, hij onmiddellijk met zijn werk zou stoppen.

Een vluchtelinge uit Nigeria wordt door derden begeleid naar een andere arts dan die uit het centrum. De centrumarts adviseert haar namelijk nauwelijks bij de voedingssamenstel- ling voor haar drie maanden oude baby.

21 - 10 - 1996
Weer een gedumpte, een Moldaviër.

22 - 10 - 1996
In een kort geding tegen de Nederlandse Staat licht de raadsman van de Ethiopiër die uit het Vc is gedumpt op 5 september in Arnhem, de heer Werink, de bezwaren van zijn cli‰nt toe.
Tijdens de zitting zegt de IND niet anders te kunnen hebben gehandeld. Het is namelijk niet gelukt om vervangende reispapieren bij de Ethiopische auto-riteiten in Den Haag te krijgen. De Ethiopische man had bij presentatie daar op de één of andere manier moeten laten blijken dat hij bereid is terug te keren. Hij heeft dat niet gedaan, omdat hij in de eerste plaats helemaal niet terug wil uit angst dat hij bij terugkomst wordt opgepakt; in de tweede plaats liegt hij als hij verklaart dat hij vrijwillig terug wil keren. En dat kun je niet van hem verlangen, zegt mr. Werink. De uitspraak is dat de zaak moet dienen bij de vreemdelingenkamer in Zwolle in plaats van bij Bestuursrecht.
De Nigeriaanse vrouw en haar drie maanden oude baby zijn tevergeefs naar de Nigeriaan- se ambassade gebracht voor een laissez-passer. Nigeria weigert moeder en kind terug te nemen.
Een Iraanse familie wordt overgeplaatst naar een regulier AZC. De vader van het gezin is ziek. Het eerste half jaar wordt het gezin niet uitgezet, aldus de staatssecretaris.

Eind oktober
Een vluchteling uit Rwanda moet zich opnieuw in AC Zevenaar presenteren voor de asielaanvraag.

En verder nog 12 -11 -1996
Een vluchteling uit Kashmir-India wordt opgepakt en naar Zwolle overgebracht, waar hij op straat gedumpt wordt.

15 -11- 1996
Het is onduidelijk wat er aan de hand is met de Iraanse jongen die in HvB Zwolle vastgezet is. Hij laat éénmaal iets van zich horen, daarna is het stil.

Een vrouw met drie maanden oude baby krijgt het bericht dat zij zal worden gedumpt.
zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish