meer informatie



Fotos en gegevens van de contoleurs
Zoeklicht in oud-west van dag op dag

Artikelen over zoeklicht

Klachten
Adressen

Actie Zoeklicht Fannius Scholtenbuurt


Big Brother waart ongehinderd rond

In november zullen in de buurt opnieuw huisbezoeken plaatsvinden in het kader van Actie Zoeklicht. Nieuw is dat ook de politie ingezet gaat worden. Een voorstel hiertoe werd door de deelraad zonder slag stoot aangenomen. Ondanks tientallen ontruimingen komt uit de eens zo strijdvaardige Staatsliedenbuurt geen woord van protest.

Door de Stedelijke Woningdienst, het stadsdeel, de Sociale Dienst, het Bevolkingsregister en de woningbouwverenigingen werden in juni en juli vorig 'aar 287 woningen onderzocht op onrechtmatig gebruik. Dat de Staatsliedenbuurt een ondernemende buurt is mocht wel blijken: men trof wietplantages aan, onderhuur tegen woekerprijzen, een hotel voor rugzaktoeristen, illegaal samengevoegde woningen en uitkeringsfraudeurs. Het tot nu toe gevonden percentage aan onrechtmatige bewoning bedraagt maar liefst 19%, waarbij opgemerkt moet worden dat een aantal zaken nog in behandeling is, zodat dit percentage op kan lopen. Op 30 september werd door de Commissie Wonen en Werken een vervolgproject goedgekeurd. In de komende vier jaar zullen jaarlijks 200 woningen in de Fannius Scholtenbuurt worden onderzocht. Dit lot deelt de buurt met andere negentiende eeuwse wijken met een relatief ongunstige inkomenspositie: de Indische Buurt, Noord en de KinkerbLiurt. Wijken met gemiddeld hogere inkomens blijven van deze overheidsbemoeizucht gevrijwaard. De 200 woningen zullen geselecteerd worden op basis van onduidelijkheden die aan het licht komen na het koppelen van de gegevensbestanden van de betrokken instanties. Om de preventieve werking van het project zo hoog mogelijk te laten zijn zal niet tevoren bekend zijn welke bouwblokken in een jaar onderzocht zullen gaan worden. Nieuw is dat ook de politie mee zal gaan doen, al blijft de motivatie daarvoor zeer onduidelijk. In het voorstel worden ruim te interpreteren termen als 'bevordering van de leefbaarheid' en 'verminderen van overlast' gebezigd. Terecht vroegen enkele raadsleden zich af wat dat met onrechtmatige bewoning te maken heeft. De heer Gasseling van de Stedelijke Woningdienst is heel wat explicieter: 'Het inzetten van politie dient ter bescherming van onze medewerkers. Je weet tenslotte maar nooit watje tegenkomt bij zo'n huisbezoek. We zullen in het kader van de privacy de politie niet als informant gebruiken. Wel overleggen we met de politie of de adressen die we gaan bezoeken al dan niet risicovol zijn.' Vreemd, de politie als informant en toch weer niet. De vraag of de computerbestanden van de politie en o.a. het energiebedrijf gekoppeld zullen worden aan de bestanden van de participanten blijft onbeantwoord. Het net lijkt zich te gaan sluiten rond de Fannius Scholtenbuurt.

Tientallen ontruimingen Volgens het rapport van de Stedelijke Woningdienst is er bij de vorige zoeklicht-actie 'gepast' gebruik gemaakt van de beschikbare sanctiemiddelen: het terugvorderen van woningen en het stoppen van uitkeringen. Dit had tot gevolg dat in 23 gevallen (al dan niet rechtmatige) bewoners op straat werden geschopt, terwijl nog eens 22 adressen in behandeling zijn om tot ontruiming te komen. Tevens zijn 9 uitkeringen beëindigd. Wijkopbouwwerker Paul Christenhuis is van mening dat onderhuurders in.aanrnerking moeten komen voor een woonvqrgunning op hun onderhuuradres. Velen wonen daar, tenslotte al jaren zonder enige huurbescherming. Ook deelraadslid Willy Snoeck (PvdA) vroeg zich op de Comniissievergadering af wat er met de mensen gebeurt die zomaar ontruimd zijn. Hoewel Miriam van Lierop toezegt de gevolgen voor deze mensen te onderzoeken, lijken deze griezelig voor de hand te liggen: dakloosheid voor ten minste 23 buurtbewoners. Vinden we dergelijke grootscheepse zoekacties nu opeens normaal? Gaan wij allemaal akkoord met de koppeling van computerbestanden? En wat gebeurde er met de mensen die op straat werden gezet? De buurt zwijgt in alle talen. Vooralsnog is er slechts één klacht binnengekomen op het wijkcentrum. Mocht u alsnog willen reageren dan kan dat, ook anoniem, op het wijkcentrum t.a.v. Loes Nieuwboer.

Lot Vermeer
Terug naar boven
andere artikelen