meer informatie



Fotos en gegevens van de contoleurs
Zoeklicht in oud-west van dag op dag

Artikelen over zoeklicht

Klachten
Adressen

Protest kan einde Actie Zoeklicht zijn


AMSTERDAM - Het Autonoom Centrum heeft het voortbestaan van Actie Zoeklicht aan het wankelen gebracht met zijn protestacties van deze zomer tegen de huiscontroles in Oud-West. Wethouder Stadig overweegt het project op te heffen of 'ondergronds' te laten gaan. Actie Zoeklicht probeert met huisbezoeken onder meer illegale bewoning en uitkeringsfraude op te sporen. Bij de actie worden gegevens van Stedelijke Woningdienst, Sociale Dienst, Bevolkingsregister, woningcorporaties en enkele stadsdelen gekoppeld. Volgens het Autonoom Centrum is dat een inbreuk op de privacy. Bovendien achten de actievoerders het project een 'jacht op illegalen'. Op 11 juni escaleerde de zaak toen een handjevol actievoerders vier controleurs hinderlijk achtervolgden. Twee van hen waren zelfs een café ingevlucht en werden onder politiebegeleiding naar kantoor gebracht. Het Autonoom Centrum plaatste namen en foto's van controleurs op zijn website. Later werden die, onder de dreiging van juridische stappen, weer verwijderd. Drie ambtenaren gaven aan niet meer voor Zoeklicht in Oud-West te willen werken. Een gesprek tussen coördinator Philip de Penning van Zoeklicht, Stadig en het Autonoom Centrum (begin juli) bracht geen oplossing. De autonomen zeiden tot het bittere eind door te gaan. Stadig bespreekt vrijdag met het college hoe het verder moet. Hij stelt drie alternatieven voor. Allereerst kan het project worden opgeheven en dan blijven de instanties bevoegd onafhankelijk van elkaar controles uit te voeren. Actie Zoeklicht kan ook 'ondergronds' gaan. Dan worden de huisbezoeken in één periode over meerdere stadsdelen uitgesmeerd en zo stil mogelijk gehouden. In het verleden pakte Actie Zoeklicht in alle openheid één wijk tegelijk aan.

Het derde plan is doorgaan en de dreiging van acties voor lief te nemen. Stadig lijkt uitbreiding van de huiscontroles - opgenomen in het programma-akkoord - echter 'onverenigbaar' met het voornemen van de autonomen dit project te blijven dwarsbomen.

De Penning pleit toch voor dit alternatief. Als de overheid een controletaak uitvoert, moet dat openbaar zijn, vindt hij. Bovendien werkt dat preventief. De gemeente zou zich door zo'n betrekkelijke kleine groep activisten niet mogen laten weerhouden. Er moeten dan wel nader te bepalen veiligheidsmaatregelen voor de controleurs komen. Het Autonoom Centrum zegt dat er veel klachten zijn over 'de overvaltechniek'. ''De controleurs zitten bij bewoners aan tafel voor zij er erg in hebben, terwijl ieder het recht heeft hen niet binnen te laten,'' schreef het centrum aan de bewonersraden.

De Penning zegt dat Zoeklicht door veel Amsterdammers juist wel wordt gewaardeerd. Naast het Autonoom Centrum heeft alleen wijkcentrum d'Oude Stadt bezwaar gemaakt. Actie Zoeklicht is in 1996 als experiment begonnen en inmiddels zijn 2431 'verdachte' adressen bezocht. Van de bezochte woningen bleek twaalf procent 'illegaal bewoond' - bijvoorbeeld door onderhuur. Tot nu toe is voor 113.000 gulden per maand onterechte bijstand ontdekt.

© Het Parool, 14 oktober 1999

Terug naar boven
andere artikelen