meer informatie



Fotos en gegevens van de contoleurs
Zoeklicht in oud-west van dag op dag

Artikelen over zoeklicht

Klachten
Adressen

Zoeklicht vindt fraude en tragiek


Uit het Parool

Actie zoeklicht is een project van diverse gemeentelijke instellingen om fraude op te sporen. Achtduizend adressen waarmee iets mis leek, werden vorig jaar gecontroleerd. Van bijna één op de vijf adressen worden de bewoners verdacht van uitkeringsfraude of foutieve opgave van gegevens

Bij controles aan huis achterhaalden controleurs van Actie Zoeldicht in de eerste helft van 1998 bijna een half miljoen gulden aan ten onrechte verkregen uitkeringen. Achttien uitkeringen zijn stopgezet. Ruim vijftig 'gezinnen' moesten hun woning verlaten omdat ze die illegaal hadden betrokken. De resultaten van het hele jaar zullen waarschijnlijk meer dan verdubbelen, omdat ruim de helft van de zaken nog in onderzoek is. Dat blijkt uit de voorlopige evaluatie van de laatste vier projecten in delen van OudWest, Bos en Lommer, de Indische Buurt, De Pijp en de Czaar Peterbuurt. Stedelijke Woningdienst, Sociale Dienst, Bevolkingsregister, woningcorporaties en enkele stadsdelen werkten samen bij het project. Gegevens van de instellingen werden gekoppeld en van 8000 'verdachte' adressen werden er 1500 nader onderzocht. Driehonderd zaken werden met wat telefoontjes en papieren werk 'achter het bureau' opgelost. Twaalfhonderd adressen werden afgelopen jaar bezocht, waarvan er negenhonderd onder de loep zijn genomen omdat d onregelmatigheden verder gen dan eenvoudige administratieve onvolkomenheden. Bij een derde daarvan vindt onderzoekplaats naar uitkeringsfraude (twintig procent) of illegale bewoning (tachtig procent zou zonder woonvergunning of in onderhuur wonen). De Stedelijke Woningdienst streeft naar optimaal gebruik van de woningen in de stad: geen alleenstaanden, maar gezinnen in vierkamer-appartementen. Het is verboden sociale huurwoningen te gebruiken als postadres. Een pied-á-terre in een betaalbaar appartement kost Amsterdam een schaarse woning. Volgens Philip de Penning, coördinator van Actie Zoeklicht, wordt 'illegaal wonen' niet altijd bestraft. Als een bewoner in aanmerking komt voor een soortgelijke woning - omdat hij hoog op de wachtlijst staat en een bescheiden inkomen heeft- dan ziet de Stedelijke Woningdienst het door de vingers. Van de in 1998 betrapte illegale bewoners mogen er 25 in hun huis blijven.

Actie Zoeldicht controleert echter niet alleen op fraude en illegale bewoning. De controleurs - die altijd met zijn tweeën op pad gaan, vaak afgevaardigden van de Stedelijke Woningdienst en de sociale dienst - stuiten ook op fouten in het 'kleine' papierwerk, zoals het ontbreken van een (ver)bouwvergunning En dan zijn er nog de wietplantages op zolder, de illegale pensions waar de bedden per stuk worden verhuurd, en ondernemers die hun zaken vanuit hun huiskamer runnen. Het team stuit ook op 'tragische gevallen'. Zo vonden de controleurs een verwaarloosde oudere man die in een verzorgingshuis had moeten wonen. "Dat gebeurt vaker. Of je komt bij mensen die in de war zijn en geheel geïsoleerd in een enorme puinhoop wonen." "Maar er is niet alleen ellende. We hebben bijvoorbeeld laatst een gezin erop geattendeerd dat het recht heeft op een ruimere uitkering," zegt Penning. Actie Zoeklicht begon in juni 1996. Alleen al in het eerste werd voor een miljoen gulden aan onterecht verstrekte uitkeringen teruggevorderd en werden 55 gestaakt. De actie zal zich in de toekomst uitstrekken tot in totaal 20.000 woningen in alle stadsdelen. De besparing voor de gemeente loopt de komende jaren op tot enige miljoenen.



MALIKA SEVIL
Terug naar boven
andere artikelen