Oproep tot boycot van IsraŽlische producten

 

 

Er is bijna geen weg terug. Het klinkt misschien tragisch of lijkt misschien overdreven, de realiteit laat ons helaas anders zien. IsraŽl is op volle kracht bezig om de nederzettingenpolitiek uit te voeren, dat is de afgelopen maanden in ieder geval duidelijk geworden en wil er nog enig perspectief zijn voor de Palestijnen dan zal de bouw van die nederzettingen zo snel mogelijk moeten stoppen.

Bijna dagelijks staan er berichten in de kranten over de bouw van nieuwe nederzettingen. Nederzettingen die alleen bedoeld zijn voor joodse IsraŽlische kolonisten. Uit de plannen van de IsraŽlische regering blijkt dat er voor de komende jaren gestreefd wordt naar een verdubbeling van het aantal kolonisten.

Aan de andere kant wordt er van alles aan gedaan om het leven van de Palestijnen onmogelijk te maken: huizen worden opgeblazen of gesloopt, land wordt onteigend, waterbronnen in beslag genomen, bouwvergunningen worden niet afgegeven, bomen en gewassen ontworteld en de bewegingsvrijheid beperkt door pasjessystemen.

Deze bevolkingspolitiek van IsraŽl zal onverminderd doorgaan, mede onder het argument van nieuwe immigranten en het daardoor ontstane ruimtegebrek. De Palestijnse bevolking zal hierdoor langzaam verstikt raken en verjaagd worden en diegene die blijven rest niets anders dan de positie van tweederangsburger. IsraŽl verwordt zo definitief tot een apartheidsstaat.

Ondanks internationale afspraken over Bezette Gebieden en de veroordeling van de nederzettingenpolitiek, presteert IsraŽl het juist nu om plannen uit te voeren, die het oogmerk hebben om binnen korte tijd het voldongen feit te creŽren dat de Bezette Gebieden definitief ingelijfd zijn. IsraŽl voelt momenteel dan ook niks voor een internationale vredesconferentie, bang voor de druk die daar vanuit kan gaan tot het opgeven van de Bezette Gebieden, maar wil tijd rekken. Dit is bekend bij de VS, Europa en de VN; toch gebeurt er niets, en IsraŽl lapt elke internationale afspraak aan zijn laars.

Voor ons is duidelijk dat er eindelijk wel iets moet gebeuren. Een actieve veroordeling van IsraŽls nederzettingenpolitiek is op dit moment meer dan noodzakelijk. We moeten ons niet afhankelijk stellen van door de VS geregisseerde vredesbesprekingen. Deze hebben vooral als doel om de belangen van de VS op de lange termijn veilig te stellen, zoals bij de Golfoorlog ook het geval was, en niet als doel een rechtvaardige wereldorde die een werkelijke oplossing voor het Palestijnse volk inhoud.

Om de druk op IsraŽl ook werkelijk op te voeren willen we die veroordeling ook direct koppelen aan een boycot van IsraŽlische producten met als eis: stopzetting van de nederzettingen, zowel de nieuwe als de bestaande. Met deze boycot willen we druk uitoefenen op de IsraŽlische economie, maar ook op de politiek in Nederland om de woordelijk beleden afkeuring van de nederzettingenpolitiek ook werkelijk om te zetten in daden. Er kan geen vrede komen in het Midden Oosten zonder het respecteren van de rechten van het Palestijnse volk.

We willen iedereen oproepen de IsraŽlische producten in de schappen te laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk druk uit te oefenen op winkelbedrijven om de verkoop van IsraŽlische producten te staken.

Hiervoor zijn vele vormen mogelijk, van het schrijven van brieven tot het houden van pickets, het plakken van stickers of het 'symbolisch' verwijderen van IsraŽlische producten uit de winkels. Iedereen kan kijken in zijn of haar omgeving wat het meest haalbaar wordt geacht.

De effectiviteit zal natuurlijk afhangen van het feit hoe de boycot wordt opgepikt, maar ook zonder te streven naar een totale boycot zal de uitstraling naar een groter publiek en de politiek zijn uitwerking zeker hebben. Zeker in een land als Nederland, dat door IsraŽl als een van haar trouwste bondgenoten wordt gezien, is het meer dan noodzakelijk om een geluid tegen de nederzettingenpolitiek te laten horen.

 

 

IsraŽlische producten zijn in Nederland onder verschillende merknamen te verkrijgen. Hieronder volgt een lijst die zeker niet kompleet is, maar die alvast een handvat geeft voor de boycot.

 

†††††††††††

Agrexco:†††††††††† landbouwprodukten

Beged-or:††††††††† leerproducten

Bissli:†† †††††††††† snacks

Carmel: †††††††††† wijn, avocado's, bleekselderij, kersen,

†††††††††††† †††††††††† dadels, meloenen, etc.

Bio-top: †††††††††† biologische producten

Elite:††† ††††††††††† halva, snoep, koffie

Epilady:††††††††††† hair remover

Goten: †††††††††† zwemkleding

Green Valley:††† wijn (exclusief voor de HEMA)

Jaffa:††† ††††††††††† fruit, fruitsappen

Osem: †††††††††† soepen, biscuits, pudding

Telma: †††††††††† soepen, humus, tahin

Tivall:††† †††††††††† allerlei soorten vegetarische burgers

Yarden: †††††††††† wijn