Verwijderingscentrum Ter Apel (mei 1998)

Rapport praktijk Ter Apel (november 1996)

Open brief 13 juni 1996 Verwijderingscentrum Ter Apel

Verwijderingscentrum Ter Apel (april 1996)

Chronologie Verwijderingscentrum Ter Apel (eind 1995)

Het verwijderingscentrum Ter Apel in het kader van het Nederlandse vreemdelingenbeleid (eind 1995)

Vergelijking tussen een gewoon AZC met het AZC dat in Ter Apel gepland is (eind 1995)

Verwijderingscentrum Ter Apel (september 1995)

Ter Apel, gevangenschap van afgewezen asielzoekers en illegalen: Hoezo 50 jaar bevrijding? (begin 1995)



april 1996

Ter Apel

In november 1995 is het fenomeen Ter Apel in stilte van start gegaan met voorbereidende werkzaamheden. De verwijderingsunit van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst heeft het politie- buro in Ter Apel betrokken. De IND wil dit buro verder uit- breiden met een aantal kantoren. Personeel dat geworven is (ex-Navo en ander personeel) heeft spoedcursussen vreemdelin- genrecht, automatisering en organisatiestructuur gevolgd en loopt stage in andere asielcentra en gevangenissen. Het rap- port over de vervuilde grond kwam onlangs uit, terwijl Ter Apel's burgemeester en staatssecretaris Schmitz eind '95 al wisten te melden dat het allemaal wel meeviel met die vervui- ling. De grond zou aan de oppervlakte afgegraven worden, maar dieper ligt ook een witte substantie die niet pluis is. In de Navo-depot-periode waren zelfs de leidingen van het drinkwater aangetast en het water vervuild geraakt door stoffen in de grond. De vervuilde grond is nu gestort in een soort wal gelegen tussen het AZC en het te bouwen HvB. Er zijn als het ware vervuilde en 'schone' stroken.

Verwijderingsunit
Het politieburo is destijds neergezet, maar er bleken echter geen agenten voorhanden. Het gebouw bleef leeg. Burgers van Ter Apel die over die daar vragen stelden tijdens een info- avond van Justitie over dit verwijderingscentrum moesten genoegen nemen met een vaag antwoord dat het op termijn wel goed kwam met dat buro. En, zie daar, een verwijderingsunit. Dat heet bestemmingsplannen maken! En verrassing: ook de verwijderingsunit heeft uitbreidingsplannen, het politieburo is te klein.

AZC
Eind '95, begin '96 zou het Asiel Zoekers Centrum (AZC) van start gaan. In april zullen er 100 caravans verschijnen als voorloper van de 300 plaatsen gepland voor september. Duide- lijk is dat die vertraging te maken heeft met de vaagheid waarin Justitie zich voortdurend hult om nog allerlei varia- ties te kunnen aanbrengen. Het is een groot verrassingspakket. Zo is er nu al sprake van 6 8 keer meldplicht per dag, het is een soort electronisch 'huis'arrest middels een pasjessys- teem. Men moet op elk voor Justitie gewenst moment beschikbaar zijn, dat betekent dat men te pas en te onpas de poort niet uit mag. In een gewoon AZC is 1 keer per week melden de regel. Deze vrijheidsbeperking in Ter Apel is wellicht een voorloper van meer vrijheidsbeperkende maatregelen op termijn in andere centra. De COA, baas over AZC's wordt in het Ter Apel verwijder-AZC door de IND geleid. Justitie is de baas en die kan de vrijheid beperken/ontnemen. Het officië le regime is tot op enkele weken voor de opening nog niet duidelijk. De mensen zullen worden beziggehouden, 'er mag geen tijd over- blijven om te gaan zitten piekeren', de dagen moeten omvlie- gen, de vluchtelingen moeten eruit vliegen!

HvB
Er zijn meer cellen gepland dan aanvankelijk werd aangekon- digd. De staatssecretaris meldde de Tweede Kamer destijds over 288 plaatsen, inmiddels wordt dat aantal 384. Tussen neus en lippen door krijgen we te horen dat intern al langer wordt gesproken over uitbreiding van de capaciteit. Het bestemmings- plan is zodanig ingediend dat uitbreiding geen probleem is. Justitie is handig en propageert nu ook weer de uitbreidings- plannen onder het mom van werkgelegenheid, door de bevolking verwelkomd. In het HvB kunnen naast de ongeveer 200 geplande werknemers nog eens 80 tot 90 bewakers extra aan de slag. Men wil er nog meer cellen, dus zo krijgt de VVD toch nog z'n vurig gewenste 'asielzoekerskolonie' waar asielzoekers door hen te doen werken discipline bijgebracht kan gaan worden! Steeds meer wordt de term 'criminele uitgeprocedeerde asiel- zoekers' gebezigd, beeldvorming om het opsluiten van vluchte- lingen beter te 'verkopen'.

Duistere bestemmingsplannen en procedures In maart kon men bezwaar aantekenen tegen de wijziging van de bestemmingsplannen en de aanvraag voor bouwvergunningen. Ook het Autonoom Centrum heeft een bezwaarschrift geschreven. Deze 'schijninspraak' staat tegenover de ingedekte, voorgekookte beslissingen van Justitie en gemeenteraad. B & W kunnen met artikel 19 van de Wet Ruimtelijke Ordening (wet RO) hun mede- werking verlenen aan de plannen van Justitie. Burgers konden alleen planologische bezwaren aantekenen, en je moet van goeie huize komen wil je artikel 19 (wet RO) kunnen weerleggen. Een voorbereidingsbesluit in deze procedure is al eind '95 door de gemeenteraad genomen, een dergelijke procedure is vrijwel onomkeerbaar en spreekt boekdelen over de schijninspraak voor de burger.
zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish