Jaarverslag 2001 (deels)

 

Een van de belangrijkste zaken voor het AC is het intensiever werken aan de ontwikkeling van een links politiek perspektief. Bouwen aan een samenleving die niet door vrije marktmechanismen gedomineerd is, bouwen aan een radikaal linkse buitenparlementaire beweging die daadwerkelijk anders koerst dan de mainstream van nu. Dit vinden we belangrijker dan ooit wegens de huidige verrechtsing en het populisme, zowel op Nederlandse als Europese schaal. Er is groot gebrek aan krachtige geluiden tegen en alternatieven voor verrechtsing en vrije marktdenken. Regulier links biedt vrijwel geen perspektieven meer, daar waar juist veel kritische burgers politiek zoekend zijn naar echte democratie. Buitenparlementair links biedt weliswaar een breed spectrum aan aktiegroepen en kritische onderzoeksorganisaties, maar vele daarvan zijn slechts rond één issue aktief, hoewel het belang dat te overstijgen wordt ingezien. Een meer gezamenlijke politieke vuist van dit bont gezelschap van aktiegroepen is namelijk mogelijk.

De linkse aktiebeweging is nu eerder naar binnen gekeerd dan naar buiten gericht. Daardoor bieden we nauwelijks opening en perspektief aan derden, jonge mensen, andersdenkenden, ook op zoek naar die andere wereld die mogelijk is. Het AC ziet de noodzaak verder te werken aan die onderlinge samenhang en het politiek perspectief . Dit betekent bijvoorbeeld voor het AC dat we minder specialistisch werken (zoals de laatste jaren rond migratie wel het geval was) en meer die politieke visie trachten te ontwikkelen en uit te voeren. Het is de kunst om als andersdenkende globalisten niet op een eilandje te bivakkeren maar om middenin de realiteit van alledag eigen ideeën te ontplooien en uit te voeren.

Voor de duurzaamheid van het AC en haar politieke tegengeluiden is het van groot belang dat we ook financieel steeds autonomer worden. Donateurs die het AC ondersteunen en nog veel meer donerenden die zich aansluiten zijn meer dan ooit welkom. De vier Melkertbanen die het AC nu heeft zijn hun toekomst niet zeker: het nieuwe kabinet wil van de Melkertbanen af. Binnenkort ontvang je meer informatie over onze nieuwe donateurscampagne om de toekomst van het AC te garanderen.      

 

Hieronder nu in het kort een overzicht van de aktiviteiten die het AC ontplooid heeft in 2001/2002.

Oost Timor

Twee AC’ers waren van december ’01 tot maart ’02 in Oost Timor op werkbezoek, één hunner voor de  derde, de ander voor de vijfde keer. Zij werkten die periodes samen met Oost Timorezen uit de provincie Viqueque aan de oprichting van de lokale Oost Timorese mensenrechtenorganisatie Direitos Hanesan (gelijke rechten voor iedereen).  Eén van hen was in 1999 internationaal IFET-waarnemer (International Federation for ET) bij het referendum dat tot de onafhankelijkheid leidde, die op 20 mei 2002 officieel werd geklonken. Direitos Hanesan onderzoekt schendingen van mensenrechten in de regio, zowel recente als die uit  verleden tijd zoals de massamoord door het Indonesische leger in 1983 bij Craras. Direitos Hanesan maakt onderdeel uit van een netwerk van NGO’s in Oost Timor, aktief rond politieke mensenrechten. Via het AC is voor deze NGO financiële en inhoudelijke steun georganiseerd.   

Palestina

Van 14-28 april ‘02 waren vijf AC’ers in Palestina en Israel. Een steungroep informeerde  hier in Nederland de achterban en [eigen] media. Doel was door aanwezigheid en audio-visuele registratie direkte verhalen van Palestijnen onder de bezetting in bredere kring te doen horen. Er zijn diverse goeie kontakten uit dit bezoek ontstaan, zowel daar als hier. Bij terugkomst is na een perskonferentie een serie informatiebijeenkomsten georganiseerd en er is een afdeling op onze website ingericht, alsmede een aantal artikelen/discussiestukken geschreven, een 20 minuten durend interview met beelden van de hand van het AC was op de Nederlandse Moslim Omroep te zien. Er liggen plannen Israel’s bezetting aan de drie grootheden ‘apartheid, etnische zuivering en nederzettingenpolitiek’ te vergelijken. En daarmee voeding te geven aan de broodnodige internationale sancties.

Opvang vluchtelingen

Het AC herbergt per jaar enkele vluchtelingen in woongroepen. Tevens doet het AC de maatschappelijke en juridische begeleiding van deze mensen. De huisvesting is beperkt tot 6 maanden (met uitloop), de vluchtelingen zijn veelal uit vreemdelingendetentie gedumpte geillegaliseerden.

 ROA-uitzettingen

Landelijk en ook in Amsterdam is reeds lang uitzettings- en dumpbeleid gaande waarbij vluchtelingen uit hun ROA-woningen (overheidsopvang) gezet (gaan) worden. Het AC werkt samen met andere vluchtelingenorganisaties, advokaten en politiek om dit ontruimen tegen te gaan. Een brief richting burgemeester Cohen om deze vluchtelingen op humanitaire gronden te doen blijven is beantwoord met volharding in aanstaand uitzettingsbeleid. Tot nu toe is er wat publiciteit, landelijk is al veel ontruimd, in A’dam tot nu toe één ROA-woning. 

 Onderzoek deportaties

We onderzoeken beleid en praktijk van uitzettingen van vluchtelingen en illegalen, de diverse  diensten (IND, VD, Kmar) en vliegtuigmaatschappijen (KLM, Martinair, chartermaatschappijen) die gezamenlijk rond de tafel beleid uitstippelen en hun medewerking verlenen bij uitzetting. Verscherpt vreemdelingenbeleid en Europese grensbewaking zullen leiden tot meer uitzetting als ‘sluitstuk’van de asielketen. Letterlijk sluitstuk, eenmaal Europa uit, nooit meer Europa in. Sinds januari ’02 tot juli ’02 huurde de IND 11 charters in, ter deportatie van steeds zo’n vijftig vluchtelingen onder een 2 op 1 marechausse-escort. Het AC deed in 2001 al kritisch onderzoek naar deze charteruitzettingen, stuurde veroordelende persberichten en onderzocht welke vliegmaatschappijen dit op hun kerfstok hebben. De IND streeft inmiddels naar maandelijks twee charters. Ze beweert bij herhaling dat het grotendeels mensen met criminele achtergronden betreft, zonder dit te staven. Er is geen (onafhankelijke) controle op dit soort uitspraken noch op deze uitzettingspraktijk.    

De meeste uitzettingen vinden nog altijd per KLM-toestel plaats. De KLM is ook nauw betrokken in overlegjes met justitiediensten en liaisons-officers in herkomstanden. Ook op Europees nivo wisselen de grote ‘jongens’als KLM, Lufthansa, British Airways hun uitzettingservaringen uit ter vebetering van de verwijderingsmachine.

Grensgevangenis

Voorjaar ’01 voerde het AC met een paar andere organisaties aktie ter gelegenheid van de  verhuizing en tevens uitbreiding van de grensgevangenis. Deze verhuisde naar de Bijlmerbajes waarmee het criminele karakter van vreemdelingendetentie nog eens benadrukt werd. Het aantal cellen voor vluchtelingen, ook vrouwen, kinderen, ja hele families, worden er opgesloten. Nazomer ’02 wil de IND de voormalige lokatie in Amsterdam Zuid-Oost er weer bij betrekken voor vrouwen en kinderen, waarmee het aantal cellen opnieuw stijgt. Vanaf 2005/06 bestemt de IND de grensbajes op een nieuwe lokatie in Zaanstad. Dat zal zeker opnieuw uitbreiding celcapaciteit inhouden.

 Diskussie over Vlucht naar Voren

Het AC organiseerde vorig jaar een vervolgdiskussie op haar migratiepamflet ‘Vlucht naar Voren!’. Dat gesprek volgde op een oproep in het boek ‘Van hot naar her’, uitgegeven naar aanleiding van een historische studiedag over migratie van de Werkgroep Andere Tijden, een samenwerkingsverband van historici en sociale wetenschappers. Deze diskussie kent geen grenzen! en wordt vervolgd.

 De Vrije Ruimte

Vereniging de Vrije Ruimte (VR) is een actiegroep die zich keert tegen het marktconform denken en opkomt voor vrijplaatsen in de stad A’dam. Vrijplaatsen zijn voornamelijk voorheen gekraakte woonwerkpanden waar een mengeling van kunst en politiek plaatsvindt. Het AC neemt deel in de VR en doet het secretariaatwerk. De VR is - ook kwa website - gehuisvest bij het AC en nauwere samenwerking tussen VR en AC is in de maak. De VR adviseert op verzoek woonwerkpanden (liefst nieuwe!) en geeft deze vrijplaatsen een gezicht richting gemeente. Daarnaast is de VR aktief rond het thema stadsontwikkeling. De VR publiceerde in september 2001 het boek ‘Laat 1000 vrijplaatsen bloeien’, een onderzoek naar vrijplaatsen in Amsterdam.

 Paard van Troje

De presentatie van het boek ‘Laat 1000 vrijplaatsen bloeien’ vond plaats op 26 september 2001 tijdens de VR-aktie ‘Paard van Troje’. Dit 6 meter hoog houten kunstwerk werd de stad Amsterdam binnengevaren op een dekschuit in een colonne schepen, bootjes en vlotten. Het Paard van Troje veroverde de stad Amsterdam en nagelde een aanklacht met stellingen tegen het marktconform denken en de aanharking van de [binnen]stad aan het gemeentehuis.

 ‘Sociale huren voor sociale functies’

De VR organiseerde begin 2002 een conferentie onder het motto ‘sociale huren voor sociale functies’. Eerder al ondersteunde de VR akties tegen de forse huurverhoging [oprotpremies] waarmee politieke plekken in de binnenstad, zoals boekhandel Fort van Sjakoo en Latijns Amerika Centrum, zich plots geconfronteerd zagen. Dit debat had ten doel de diskussie hierover open te breken in de steeds meer monotone en voor toeristen schoongeveegde  [binnen]stad. Tot op heden zijn de panden niet ontruimd en dat willen we graag zo houden.

 Guerrilla expo. 1

Voor najaar ’02 plannen Autonoom Centrum en Vrije Ruimte op een toplokatie in Amsterdam een aktie die stof zal doen opwaaien. Omdat de gemeente het nalaat gaan we zelf een pand in de binnenstad ‘uit de markt’ halen. Een aktiekraak waarbij de ruimte gebruikt wordt voor een programma van debatten, optredens en een expositie onder de naam ‘De gedeelde/bevochten stad’. Amsterdam presenteert zich in toeristenfolders, voorlichtingsbrochures en beleidsnotities graag als een tolerante, creatieve, multiculturele, metropool met internationale uitstraling. De guerilla-expo gaat over de strijd die achter die façade geleverd wordt waarbij burgers hun eigen ruimte weten te bevechten.

 Algemeen politieke diskussies

Het AC ziet het als zeer noodzakelijk en belangrijk zich aktief te mengen in algemeen politieke diskussie en handelingen, daarbij de links radicale buitenparlementaire aard te tonen alsmede aktiekringen en ook derden op gedachtensporen te zetten over alternatieven voor de huidige verstikkende vrije markt dominantie. Door met name publicatie van artikelen in (eigen) media en middels websites draagt het AC bij. Een aantal voorbeelden zijn een artikel tegen verrechtsing en populisme na de moord op Pim Fortuijn,  en een geschrift onder de titel ‘Open grenzen en open mensen in een open maatschappij’ n.a.v. de 11 september 2001-aanval op de VS cs.

 Freewhere

Het AC brainstormde een periode lang met een aantal mensen over een politieke werkplaats, een woon-werklokatie waar aktivisten, andere mensen en nieuwkomers elkaar ontmoeten, elkaar scholen en plannen smeden voor een eerlijker en duurzamer toekomst. Reden voor zo’n politieke werkplaats is het gemis aan linkse buitenparlementaire dat het AC c.s. ervaren aan linkse politiek in praktijk, ideologie Er werd nagedacht over hoe zo’n plek in te richten en uitstraling te geven. Dat bleek teveel werk voor een kleine groep om op dat moment aan te vatten. Het idee is derhalve in de koelkast geplaatst om tezijnertijd mogelijk te worden ontdooid. Intussen ontstond Freewhere, een idee om bruggen te slaan tussen diverse vormen waarin kritiek geuit wordt op en alternatieven gevormd worden voor de wijze waarop de wereld nu georganiseerd en ingedeeld is in wij/zij. Freewhere kwam tot uitdrukking in posters, bijeenkomsten rond de ‘nieuwe oorlog’ na 11 september ‘01, rond het boek ‘The Empire’van Toni Negri, rond ‘globalisering van onderop’. Freewhere-mensen protesteerden gezamenlijk tegen de EU-top in  Brussel in december ’01. Freewhere wordt als idee zeker gedragen maar de uitvoering vordert niet omdat deelnemers er niet aan trekken. Het AC nam diverse initiatieven binnne Freewhere maar wil niet een voortrekkersrol vervullen. Helaas, ook Freewhere staat inmiddels tot nader orde in de koelkast, maar het idee dragen we een warm hart toe.   

 Globalisering

Het AC is voor globaliseringsdenken, en wel van onderop, dus tegen de huidige economische globaliseringstrend. In de zomer van ’01 ‘protesteerde een aantal AC’ers mee tegen de G8-top in Genua en bracht veel informatie terug. Tegen het politiegeweld, de massale arrestaties in Genua en uit solidariteit met de arrestanten die wekenlang vastzaten in Italië, organiseerde het AC mede de bezetting van het Italiaanse consulaat en enige tijd later een Genua-filmprojectie voor het consulaat op een dekschuit in de gracht.

 NoBorders

Het AC is deelnemer aan het Europese netwerk rond migratie, No Borders. In juli nam het AC deel aan een grenskamp in Strassbourg, aan akties, lezingen, diskussie en workshops aldaar. Via No Borders lopen ook kontakten over deportaties uit Europa en uitvoering daarvan door luchtvaartmaatschappijen. Ook neemt het AC deel aan de conferentie van Peoples Global Action eind augustus ’02 over globalisering en politieke strategie.

 Soeharto-gelden 

Enkele organisaties waaronder het AC deden als ad hoc groep tijdelijk onderzoek naar de betrokkenheid van de Indoverbank, die valt onder verantwoordelijkheid van De Nederlandse Bank, alsmede naar de rol van de Nederlandse regering bij het wegsluizen via belastingparadijsjes en banken van de gelden die door Soeharto en zijn clan gestolen zijn van het Indonesische volk. De ad hoc groep staakte haar onderzoek door tijdgebrek en het moeizaam inzichtelijk krijgen van de materie.

 Iepen Blijven!

Een aantal buurtbewoners/winkeliers van de Bilderdijkstraat, waaronder het Autonoom Centrum, stak nazomer 2001 de koppen bij elkaar om te voorkomen dat de monumentale iepen uit het straatbeeld zouden verdwijnen. Ten kantore van het AC werd gewerkt aan het buurtinitiatief ‘Iepen Blijven’. Stadsdeelraad Oud-West gaf de kapvergunningen af, nadat zij jarenlang haar zorgplicht jegens bomen en trottoir had verzaakt. ‘ Iepen blijven!’ heeft voor elkaar gekregen dat de iepen blijven. Middels informatievergaring en - verspreiding, coördinatie van zo’n 70 bezwaarschriften, handtekeningenaktie, inspraak op raads- en commissievergaderingen, het inroepen van expertise van trottoir–, en boomdeskundigen, media-aandacht, inrichting van een website en een iepentocht waarbij muziek en kunstwerken op de bomen. We blijven waakzaam dat de iepen niet alsnogsneuvelen bij de geplande herprofilering.